Czym jest ozon?
Ozon jest aktywną formą tlenu. Został odkryty przez niemieckiego naukowca (chemika) Chrystiana Friedricha Schönbeina (1799-1868) w 1840 roku. Cząsteczkę ozonu budują trzy atomy tlenu. W stanie wolnym występuje w atmosferze, szczególnie w górnej warstwie, chroniąc nas przed szkodliwym wpływem promieni UV. Wydziela się podczas wyładowań atmosferycznych, a także podczas elektrolizy wody.
Działanie ozonu.
Od dawna znany jest dobroczynny wpływ ozonu na procesy życiowe zachodzące na kuli ziemskiej. Podobnie jest z ozonem wytwarzanym przez człowieka w generatorze. Ozon, obok hydroksyli (wolnych rodników OH), jest jednym z najsilniejszych znanych utleniaczy występujących naturalnie – nie tylko chroni całe życie przed szkodliwym wpływem słonecznego promieniowania ultrafioletowego, ale także jest bardzo skuteczny w niszczeniu bakterii, wirusów, grzybów i nieprzyjemnych zapachów.
Zalety ozonowania:
- oczyszcza powietrze,
- oczyszcza i dezynfekuje układ klimatyzacji w samochodach,
- sterylizuje żywność (owoce, warzywa, mięso),
- neutralizuje alergiczne działanie sierści zwierząt domowych,
- dezynfekuje klimatyzatory stacjonarne (usuwa nieprzyjemny zapach pochodzący od bakterii i grzybów zgromadzonych na parowniku układu klimatyzacji),
- neutralizuje wszelkie grzyby i pleśnie
- odświeża pomieszczenia, zabija zarodniki, wirusy i drobnoustroje
- neutralizuje negatywne działanie kurzu – alergeny
- usuwa zapachy i rozkłada szkodliwe związki chemiczne (stęchlizna, zapachy tytoniu, zapachy zwierzęce itp.);
- neutralizuje alergeny,
- w gastronomii usuwa zapachy spalenizny, i zapachy specyficzne dla tej branży,
- w hotelarstwie usuwa zapachy organiczne, tytoń,
- w przemyśle spożywczym zabijabakterie odporne na chemię i temperaturę.